رونمایی اینستاگرامی از موزه شهر
نویسنده : شکوفه رنجبر
گردشگری
■ طرح اولیه اجرای موزه تاریخی همدان منتشر شد
اسفند که می شود انگار همه چیز شور و التهاب خاصی می گیرد حتی اتفاقات و حوادث خشک اداری با موارد بسیاری از تصمیمات عجولانه و به مراتبی دقیقه 90 ممکن است در طول سال در استان رخ دهد اما معدودند آنها که جهان ذهنی بیشتر مردم شهر از اقشار مختلف را دگرگون کند.
پروژه میدان امام همدان یک استثناست در میان قاعده های پیش آمده در جریان تصمیم گیری های اجرایی شهر، یک اتفاق مهیب است که درست در وسط روزمرگی ها و حال وهوای اسفندی شهر در حال اتفاق است.
حدود چند ماه پیش و درست پس از کشف تابوت های شکسته سفالی که حالا اعلام شده متعلق به دوره اشکانی می باشد و پیدایش چند شئ و جسد تاریخی دیگر باعث شد تا موضوع جدیدی نقل محافل اجرایی شهر شود، بحث احداث موزه به یکی از مطالبات جدی تبدیل شده و حالا با رونمایی طرح تأیید شده در صفحه اینستاگرام مدیرکل میراث فرهنگی به نظر می رسد مردم همدان در دریافت پاسخ قانع کننده به خواسته هایی که در این طرح از مسئولان شهر داشتند دچار ذوق زدگی شده اند. احوال این سال های پروژه های اجرایی که گره ای هم به گردشگری و فرهنگ در همدان خورده همچون پادشاهی در دوران گوتیک و در حال انزواست که در قصر سیاه و بزرگ بی سلیقگی ها زندگی می کند، قصه اموری که به بخشی از نحوه اجرای آن به تصمیمات میراث فرهنگی بازمی گردد همچنان بر پیکره شهر وارد می کند، همیشه به یک شکل تازه اتفاق می افتد. صبح از خواب برمی خیزید و با یکسری اتفاقات جدید مواجه می شوید، مثلاً با یک چشم نیمه باز گوشی را چک می کنید و در نهایت در اولین پست اینستاگرامتان طرح تأیید شده از ماه ها کش وقوس برای طراحی موزه در مرکزی ترین میدان شهر را می بینید، رونمایی به سبک مجازی!
باور این ما که موضوعات پراهمیتی از جمله رونمایی ها و حتی نشر فراخوان برای انجام امور مهم که حالا خارج از محدوده های جغرافیایی است در دستور کار میراث فرهنگی همدان به کم ارزش ترین درجه ممکن نائل می شود، برای فعالان گردشگری و شهروندانی که مطالبه گر حفظ هویت و مدنیت شهرشان هستند، درد دارد.
دردی که جراحت آن از همان زمان عمق پیدا کرد که مجموعه مدیریتی این سازمان در روزهای نخستین کاووش ها و پیدا شدن اشیای تاریخی با ندانم کاری ها سعی به دفن تاریخ همدان داشت.
قطع به یقین منطقه آرامگاه به هگمتانه یعنی مسیری که حالا شامل آرامگاه ابن سینا، پیاده راه بوعلی، میدان مرکزی شهر، بازار تاریخی همدان و تپه هگمتانه می شود یکی از پرجذبه ترین مناطق گردشگری همدان را ایجاد کرده است بنابراین حال که قرار است آثار و کاوش ها در قالب یک سایت موزه ای در معرض نمایش قرار بگیرد، هنوز علامت سؤال های زیادی در ذهن افراد مرتبط با موضوع قرار دارد. سؤالاتی که هنوز نتوانست پاسخی بگیرد که این طرح رونمایی شده در قالب کدام فراخوان و فستیوالی ارائه شده؟ تیم مشاوره و طراح بنا بر چه معیار و ملاک هایی انتخاب شدند؟ و هزار و یک سؤال دیگر که هنوز بر مدار توجیهات و سرپوش گذاری ها دوران دارد.
یک کارشناس معماری و شهرسازی در گفت وگو با همدان پیام در خصوص موضوع میدان امام اظهار داشت: اینکه آیا باید در میدان حوزه ای ساخته شود یا نه، خود جای بحث مفصل دارد؛ چراکه اگر قرار باشد هر شیئی که پیدا می شود در محل مورد یافت شده آن موزه ساخته شود، نمی تواند قانع کننده باشد مگر اینکه از جانب پیشنهادکنندگان طرح دلایل قانع کننده ای ارائه شود.
محمدرضا عراقچیان افزود: هنوز پاسخ بسیاری از سؤالات از جمله اینکه آیا تعداد آثار کشف شده برای ایجاد یک موزه کافی است یا نه؟ آیا تعداد آثار یافت شده کفایت کننده برای نمایش در موزه است یا نیاز داریم آثار دیگری هم به موزه بیاوریم؟ نامفهود است و اگر قصد احداث داریم باید قبل از هر موضوعی به این سؤالات پاسخ داده شود.
وی در خصوص طرح ارائه شده برای اجرای سایت موزه میدان امام گفت: در محوطه میدان با طراحی های متفاوتی که صورت گرفته دچار تضاد و تعارض هستیم و به طوری که سبک معماری خود میدان به دوره پهلوی اول بازمی گردد و کف سازی آن نمادی از معماری اسلامی است و حالا طرحی ارائه شده برای موزه که سعی دارد نمایانگر معماری دوره هخامنشی و مادها باشد.
از طرفی پله پله بودن ورودی موزه نشانگر یک فضای باز شهری است که سبب شده طراحی ها دچار تضاد با هم باشد.
وی تأکید داشت: متأسفانه برای انتخاب طرح هنوز مشخص نیست که آیا فراخوانی چاپ شده یا نه؟ اما شواهد نشان می دهد که فراخوانی چاپ نشده در صورتی که با چاپ آن می توانیم انواع مختلف طرح های ملی و حتی فراملی را از طراحان دریافت کنیم و در قالب یک مسابقه یا فستیوال به داوری کارشناسان گذاشته شود تا طرح نهایی منتخب شود.
عراقچیان مجموعه میراث فرهنگی را مخاطب قرار داد و افزود: چگونه است که در میدان مرکزی شهر می توان سازه های بزرگ را رد قالب طرح ساخت موزه بر یک سایت تاریخی ساخت اما زمانی که شهرداری اقدام به آسفالت منطقه کوچکی از هگمتانه می کند، صدای مسئولان میراثی شهر بلند می شود؟
وی افزود: تصمیم گیری ها برای اجرای پروژه هایی مانند میدان امام باید به گونه ای باشد که ابتدا تیم فنی به نتیجه و پاسخ برسد و بعد کارشناسان وارد میدان شوند. بر این اساس این سؤال از اعضای کمیته انتخاب و تأییدکننده طرح وجود دارد که چه ملاک هایی برای پذیرش این طرح از جانب مشاوران طراح وجود داشت؟